Thesauri Rijkswaterstaat

In deze publicatieomgeving treft U thesauri (enkelvoud : thesaurus) aan van Rijkswaterstaat. Een thesaurus is een "woordenboek plus", en bevat een overzicht van begrippen of concepten met hun eigenschappen (definities, synoniemen, afkortingen, vertalingen) en onderlinge relaties, die worden gebruikt binnen, of relevant zijn voor verschillende processen en domeinen van Rijkswaterstaat en haar ketenpartners. De publicatieomgeving en de thesauri zijn volop in ontwikkeling en er vinden continu aanvullingen en verbeteringen plaats. De huidige omgeving wordt gepositioneerd als een Proof of Concept.

Let op: zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Rijkswaterstaat kunnen aan de inhoud van deze thesauri geen rechten worden ontleend.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Klik op de vraag om het antwoord te bekijken

  1. Wat is een thesaurus?
  2. Een thesaurus is een "woordenboek plus", en bevat een overzicht van begrippen of concepten met hun eigenschappen (definities, voorkeurstermen, synoniemen, afkortingen en vertalingen), die door relaties met elkaar zijn verbonden en vaak ook een omschrijving bij zich hebben. Dankzij de relaties kan met behulp van de termen gestructureerd naar informatie worden gezocht.

  3. Welke eigenschappen en relaties zijn er in een thesaurus opgenomen?
  4. Een thesaurus, zoals de AOA Begrippen- en Definitielijst (ABDL), kan meerdere soorten relaties laten zien:

    • Aan de linkerzijde toont de tab “A-Z” de alfabetische ordening van de geprefereerde termen, aangevuld met alternatieve termen (synoniemen en afkortingen), die naar de geprefereerde termen verwijzen;
    • De tab "Hiërarchie" laat een soortenboom zien, die gaat van generiekere ("bredere") concepten naar steeds specifiekere ("nauwere") concepten. Kenmerkend is dat een specifieker concept alle eigenschappen en relaties heeft van het bovenliggende concept, aangevuld met een of meer onderscheidende kenmerken. Het meest generieke begrip in de ABDL is "ding". Probeer dit maar eens uit in de zoekfunctie, die zich rechtsboven op de pagina bevindt.
      Zo’n boomstructuur, die ook wel een taxonomie wordt genoemd, kennen we vooral van Carl Linnaeus, die in 1735 een classificatie van alle soorten organismen opstelde. Dit is een krachtige structuur, die zowel bijdraagt aan heldere communicatie tussen mensen, maar ook de ruggengraat vormt van betekenisvolle verwerking door computers;
    • De tab "Groepen" laat een structuur van zgn. collecties zien, waarin begrippen zijn gegroepeerd in kennisdomeinen en/of vakdisciplines.

    Het rechterscherm toont een beschrijving van het geselecteerde concept, inclusief de geprefereerde term, alternatieve termen, een of meer definities en de vertaling naar het Engels (andere talen worden nog niet meegenomen). Een definitie is aangemerkt als een preferente definitie (prefDef), of als alternatieve definitie (altDef), en is altijd voorzien van een bronvermelding.

    Ook wordt een hyperlink (URI) getoond, die de unieke identificatie van het concept vormt. Het is nu nog niet mogelijk om op deze link te klikken. Let op: de vorm van deze hyperlink zal op korte termijn in overeenstemming worden gebracht met de URI strategie (NTA 8035:2020).

  5. Waar komt de inhoud van de thesauri vandaan?
  6. Alle begrippen en definities zijn traceerbaar naar brondocumenten, waaronder wet- en regelgeving, (inter)nationale normen en bedrijfseigen standaarden, die worden gebruikt binnen, of relevant zijn voor verschillende werkprocessen en domeinen van Rijkswaterstaat en haar ketenpartners. Daarom bevat een definitie van een begrip altijd een verwijzing naar die bron.

    Het samenstellen en bijhouden van een thesaurus op basis van de beschikbare brondocumenten wordt uitgevoerd door een redactiegroep binnen Rijkwaterstaat. Iedere thesaurus kan een eigen redactiegroep hebben. Zo wordt de AOA Begrippen- en Definitielijst beheerd door de afdeling WKI van het organisatieonderdeel RWS GPO.

  7. Kan ik suggesties voor aanvullingen of verbeteringen doorgeven?
  8. Ja, dat kan zeker. Naast de redactiegroep kunnen alle Rijkswaterstaat medewerkers of ketenpartners suggesties voor aanvullingen en verbeteringen doorgeven. Gebruik hiervoor ons contactformulier

    Uw suggesties worden door de redactiegroep in behandeling genomen, indien de volgende informatie volledig is meegeleverd:

    • Naam, email en telefoonnummer aanvrager;
    • Omschrijving van de relatie van de aanvrager met Rijkswaterstaat (medewerker RWS, medewerker ketenpartner, naam ketenpartner);
    • Verwijzing naar de hyperlink van de publicatieomgeving (https://rws.begrippenxl.nl);
    • Suggesties voor aanvullingen dienen te zijn gebaseerd op publieke en actief beheerde brondocumenten, die binnen of buiten Rijkswaterstaat kunnen worden geraadpleegd. Voeg daarom altijd een hyperlink naar de bron toe, en de motivatie waarom deze bron met zijn begrippen en definities relevant is voor Rijkswaterstaat;
    • Suggesties voor verbeteringen (inhoud of vorm) dienen te verwijzen naar de relevante passages in de oorspronkelijke brondocumenten (inhoud) of de relevante pagina van de publicatieomgeving (vorm);

    De redactiegroep besluit over het overnemen van suggesties in de thesaurus.

  9. Kan ik zien wat de meeste recente aanpassingen zijn?
  10. De tab “Nieuw” bevat een chronologische weergave van de nieuwe of gewijzigde begrippen. Op de begripspagina is onderaan te zien wanneer het begrip is gemaakt of aangepast.

  11. Hoe vaak wordt nieuwe content toegevoegd?
  12. De thesauri worden in principe minimaal een keer per jaar van een update voorzien. Hiervan kan in voorkomende gevallen worden afgeweken. Leden van de redactiegroep voeren de aanpassingen uit.